top of page

Zaanstad 50 jaar

50 jaar Zaanstad, dat verdient mooie ideeën en uitvoering!

Zaanstad bestaat in 2024 50 jaar

Aanleiding

Van de website 50 jaar Zaanstad: "Op 1 januari 1974 werd de gemeente Zaanstad gesticht. Vanaf dat moment vallen de 6 dorpen, Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandijk en de stad Zaandam onder één bestuur. Toch hebben de verschillende dorpen hun eigen karakter en zijn al veel langer verbonden door de rivier de Zaan. Juist deze verschillen maken Zaanstad zo uniek. Daarom vieren we in 2024 50 jaar Zaanstad, samen met haar inwoners."

 

De oproep

Van de website 50 jaar Zaanstad: "50 jaar Zaanstad wordt gevierd voor, door en met Zaankanters. We nodigen iedereen uit om een steentje bij te dragen aan dit mooie jubileumjaar. Of je nu een inwoner, culturele instelling, sportvereniging, bedrijf of ondernemersvereniging bent. We vinden het belangrijk dat iedereen mee doet. Dus heb jij een leuk idee voor een activiteit, evenement of project in het jubileumjaar? Meld je dan aan! "

Mijn ideeën

Nou, ik had wel wat ideeën. Ik heb er drie beschreven een aangemeld bij de gemeente. Er is al veel enthousiasme. De gemeente heeft wat subsidie, ze hebben kennis en contacten, maar ik moet het zelf gaan doen. En dat doe ik graag, maar niet alleen. Dus ik zou mensen die mee willen doen.  

 

IDEE1: Het Zaanse volleybaltoernooi, straten en dorpen tegen elkaar. 

Ik weet dat de dorpen een behoorlijk eigen dorpsgevoel hebben. Inclusief trots. Dus ik vroeg me af, strijden ze eigenlijk wel eens tegen elkaar? Ik ken alleen de FEBO-cup, Zaanse voetbal-verenigingen tegen elkaar. Daarom wil ik iets sportiefs voor organiseren. In het feestjaar 2024.

 

Omdat volleybal een echte campingsport is, door mannen en vrouwen samen te doen is, en leuk is om naar te kijken/aan te moedigen, wil ik, samen met een team mensen en de Zaanse (beach)volleybalverenigingen, een openlucht volleybaltoernooi organiseren. Waarin straten, wijken en dorpen met elkaar strijden. De lokale voorrondes op avonden in mei en juni, de Zaanse finale in september 2024.

(inspiratie: de Palio in Sienna, Italië)

Meer info lees je hier

IDEE2: Zaanse huisjes, een serie om te sparen

De Zaanstreek heeft heel veel verschillende Zaanse huizen, met verschillende gevels én met verschillende kleuren groen.

Wat nou, als we vanuit de gemeente en de lokale ondernemers een serie houten miniatuur huisjes op de markt brengt. Zaanse huisjes, met elk huisje een andere gevel en een andere kleur groen. Om te verzamelen. Niet van aardewerk, maar van hout gemaakt. Met als inhoud, een beetje rijst van Lassie, een beetje cacao van Gerkens, een beetje koffie van AH, etc.

Voor de Zaankanters, om ze te sparen in het feestjaar. Voor op de vensterbank, dus ca. 15 centimeter hoog. 3D of wellicht 2D. Helemaal af, of nog zelf te beschilderen.

(inspiratie, de KLM-huisjes)

Meer info lees je hier

IDEE3: Noten op de sloten

Noten op de sloten is een event op de Zaanse sloten. 

Een evenement waarbij Zaanse koren op kleine bootjes door de sloten van Zaanstad varen.
Sommige koren worden verdeeld over meerdere bootjes die vlak achter elkaar varen.

om de zoveel meter ligt de boot stil, het koor zingt een lied en ze varen weer door. 

Verschillende routes, verschillende genres.

Onversterkt.

Het publiek zit in de tuin of zit aan de oever.

 

Een beetje Zingen op de Zaan, maar dan kleiner en onversterkt.

Een beetje Gluren bij de buren, maar dan op het water.

Aan het eind komen alle bootjes met koren samen op de Zaan voor het slotlied. 

Meer info lees je hier
Wil je meedenken? Meedoen? Heb je suggesties of tips? 

Laat het me weten! 

Mail je reactie en laat me weten wat jij voor welk idee zou willen doen. Waar jij bij kan helpen,

Dan kom ik graag bij je terug!
Mijn mailadres is: marijke@ideacompany.nl

bottom of page